Page 1 of 1

Fiat Idea unable to start the end of line service

Posted: 28 Jan 2019, 08:15
by mcloud
Hello,

I am working on my wife's Fiat Idea 1.4 16v Dualogic / selespeed car (2006).
The car had some trouble last week with the gear / clutch. It went into neutral and would not shift.
After towing the car to a garage we started to work on it.
the errors (p1810 and more ) pointed to the clutch sensor.
We replaced the clutch release bearing (it was totally busted) and the entire clutch / assembly.
when it was out we also replaced the gearbox oil while we were at it, and topped up the selespeed oil to the max line (after depressurising).
after rebuilding there were no errors and we could select the gears when the car is not started.

However when started the car and we tried to go in reverse there was an grinding noise. the gearbox tries to select the gear, fails and tries again, fails and shifts up a gear and fails, and tries again.
engine off and on again and the same issue starts as soon as we put it in drive. the gearbox tries to select the gear, fails and tries again, the gear retry counter keeps going up every time.
This goes on until we shut off the car. No errors are logged on the car ecu or gearbox ecu to multiecuscan (we bought the full version from this site) .

We hope it only needs and end of line calibration but when we select that option it stays at the "please wait" screen and nothing happens, no noise or clicking.
after aborting it says succesfull with "unknown" below it.
the gearbox ecu is an Marelli selespeed cfc328f if we select the Marelli selespeed cfc328 an error pops up that it is the cfc328F version.
we can connect to it and read the parameters and start several tests.
Could this be an issue with the obd2 reader or is something still wrong with this car?

thank you in advance,

McLoud

Re: Fiat Idea unable to start the end of line service

Posted: 28 Jan 2019, 11:12
by s130
Sounds like the Selespeed hydraulics are not properly bled and there is air somewhere in the system. The car/gearbox is attempting the clutch release but it is not fully disengaging. Suggest you investigate that the system is properly/fully bled.

Re: Fiat Idea unable to start the end of line service

Posted: 28 Jan 2019, 11:38
by mcloud
Thank you for the reply, we did the clutch bleeding a couple of times, but we will try that again tonight.

Re: Fiat Idea unable to start the end of line service

Posted: 29 Jan 2019, 21:26
by mcloud
Update:

We did the clutch bleed several times, did not help.
I have bought another obd2 adapter, with this one i can connect to the service part to reset the service interval.
So i know the can bus part works.

Tried the end of line again.
Please wait...
I waited 30 minutes,
Nothing. No errors, no noises, nothing.

After starting the car up again and selecting reverse the car stopped and 1 error was logged p1810 clutch sensor high value. Searched high and low on google but i cannot find many things on this code.
The sensor was checked and the resistance was good and fluid as we turned it.

Getting really frustrated with this car now.

Re: Fiat Idea unable to start the end of line service

Posted: 30 Jan 2019, 11:12
by s130
Well I've just looked at what is available in MES for Idea selespeed gearbox and there are quite a few things you can try in the Actuators and Adjustments. Also in the Parameters there is hydraulic pressure and other monitoring parms which you can validate/check.

Not sure what else to suggest other than be patient and slowly work through all the relevant MES Parameters, Actuators and Adjustments.

Re: Fiat Idea unable to start the end of line service

Posted: 07 Feb 2019, 10:59
by mcloud
Unfortunately i got sick so we could not work on the car, but we will try once more this weekend, we will first start by flushing the selespeed system with the right CS Speed oil and try bleeding the system from air again and start from there to test further.

Thanks for the tips and hints

Re: Fiat Idea unable to start the end of line service

Posted: 11 Feb 2019, 12:23
by mcloud
We flushed the selespeed system and replaced the correct selespeed oil. bled the system again and we also removed and replaced the clutch arm, and now finally the car drives again.
Still we were unable to do the end of line, but at least it drives smoothly now.

thanks for your support