FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

multiecuscan program usage help
jayram1408
Posts: 3
Joined: 19 Feb 2019, 02:37

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by jayram1408 » 19 Feb 2019, 02:57

This is a excellent write up, but it is hard to locate which one I have? This might sound funny but it would sure help if there were pictures of the different PCB's and the info about that particular model? Anyway can some one tell me about this one? I have a microscope so I am able to take great pics of the chips and so forth.

Leonardo87
Posts: 5
Joined: 25 Nov 2018, 00:26

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by Leonardo87 » 19 Feb 2019, 21:35

jayram1408 wrote:
19 Feb 2019, 02:57
This is a excellent write up, but it is hard to locate which one I have? This might sound funny but it would sure help if there were pictures of the different PCB's and the info about that particular model? Anyway can some one tell me about this one? I have a microscope so I am able to take great pics of the chips and so forth.
I would like to know, wich ELM327 is the right one, to read the CAN BUS of my 2003 Fiat Stilo Abarth 2.4. :| :| :|

s130
Posts: 616
Joined: 20 Jan 2010, 10:07
Location: Southampton, United Kigndom
Contact:

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by s130 » 20 Feb 2019, 10:44

Buy your devices from the appropriate distributor for your country/region.

See http://www.multiecuscan.net/Distributors.aspx

These guys will also give help/support should you have issues as they are familiar with MES and their hardware.
Fiat Strada/Ritmo Abarth 130TC, Barchetta 2005 , 500X Cross Plus

Emanuele1993
Posts: 1
Joined: 21 Feb 2019, 11:21

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by Emanuele1993 » 21 Feb 2019, 11:52

Here is my problem. Elm327 1.5, working

Code: Select all

COMMAND: ATZ
RESPONSE: ATZ



ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATI
RESPONSE: ATI

ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATE0
RESPONSE: ATE0

?

>

COMMAND: ATL0
RESPONSE: ATL0

?

>

COMMAND: ATH0
RESPONSE: ATH0

?

>

COMMAND: ATSPC
RESPONSE: ATSPC

?

>

COMMAND: ATS0
RESPONSE: ATS0

?

>

COMMAND: ATCAF0
RESPONSE: ATCAF0

?

>

COMMAND: ATCFC0
RESPONSE: ATCFC0

?

>

COMMAND: ATCRA 7B0
RESPONSE: ATCRA 7B0

?

>

COMMAND: ATSH 7B0
RESPONSE: ATSH 7B0

?

>

COMMAND: ATAT1
RESPONSE: ATAT1

OK

>

COMMAND: ATST41
RESPONSE: ATST41

?

>

COMMAND: ATBI
RESPONSE: ATBI

?

>

WARNING: This interface is not compatible with ELM 327 1.3! Will not connect to any CAN module.

if I do an interface search, it tells me that it is compatible with ELM 1.4 and with all CAN lines

belloteo
Posts: 1
Joined: 04 Mar 2019, 14:41

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by belloteo » 04 Mar 2019, 15:09

Hello there,
I've this kind of ELM that I've bought times ago for using on Ford's wife.
Never used!
Now I've a Fiat 500L 1.6 Multijet Diesel, and I want to do self change oil and filter, as usual...
There is this annoying Service reset.
How I can do mine self changind filters and then reset Service? ONLY RESET SERVICE.
What I have to do?
Is it necessary Cable 3?
This Elm is version 1.5, What program I have to buy?
I need some resistance cut (mine r04 and r14 are 103 printed on)? Soldering some stuff?
What program need to install first for testing purpose first and check id my elm adapter will go?
I've download SetupMultiecuscan43.msi Free edition now.
Please help me :-)
Thank you

Here the pictures.

Image
Image
Image
Image
Image

Operative system speed of usb port is set 38400.

Using settings elm327 1.3,1.4 ecc 38400 speed and testing, i've:

COMMAND: ATZ
RESPONSE: ATZ


ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATI
RESPONSE: ATI
ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATE0
RESPONSE: ATE0
OK

>

COMMAND: ATL0
RESPONSE: OK

>

COMMAND: ATH0
RESPONSE: OK

>

COMMAND: ATSPC
Timeout operazione.


If using elm327 1.3,1.4 ecc hight speed with using high latency

COMMAND: ATZ
RESPONSE:

ELM327 v1.5

>

Switching ELM to 230400 bps...

Timeout operazione.

jeroen180
Posts: 1
Joined: 07 Mar 2019, 15:46

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by jeroen180 » 07 Mar 2019, 15:50

Hello,

A very rare one.. back of PCB is the controller only for serial to USB. please find picture as attachment

Code: Select all

COMMAND: ATZ
RESPONSE: ATZ

ü

ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATI
RESPONSE: ATI

ELM327 v1.5

>

COMMAND: ATE0
RESPONSE: ATE0

?

>

COMMAND: ATL0
RESPONSE: ATL0

?

>

COMMAND: ATH0
RESPONSE: ATH0

?

>

COMMAND: ATSPC
RESPONSE: ATSPC

?

>

COMMAND: ATS0
RESPONSE: ATS0

?

>

COMMAND: ATCAF0
RESPONSE: ATCAF0

?

>

COMMAND: ATCFC0
RESPONSE: ATCFC0

?

>

COMMAND: ATCRA 7B0
RESPONSE: ATCRA 7B0

?

>

COMMAND: ATSH 7B0
RESPONSE: ATSH 7B0

?

>

COMMAND: ATAT1
RESPONSE: ATAT1

OK

>

COMMAND: ATST41
RESPONSE: ATST41

?

>

COMMAND: ATBI
RESPONSE: ATBI

?

>

WARNING: This interface is not compatible with ELM 327 1.3! Will not connect to any CAN module.

Ecu08
Posts: 2
Joined: 15 Mar 2019, 10:04

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by Ecu08 » 15 Mar 2019, 13:59

Hello
i've Elm327 1,4 and the board look like have no bridges but i've problem connect to instrument panel of some cars and i got error "CONNECTION FAILED"
i'm using MES 3.9R1 and drivers ftdi CDM21218 and if i do the test all is ok but can't connect.
the same interface on another laptop work perfect. I think is drivers problem but i not understand how to solve the problem
Hope someone can help me...Thanks

SbriXio
Posts: 3
Joined: 24 Mar 2019, 21:22

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by SbriXio » 24 Mar 2019, 22:44

Hi all Multiecuscan guys,
I had the same problem as many of you already had: my so-called "ELM327 Mini Bluetooth v.2.1" adapter failed MES test when "ELM327 1.3+ Bluetooth" was selected, replying lot of "?", but "OBDkey 1.4 Bluetooth" tested successfully with all OK replies. And, when trying to connect with the ECU, connection failure occurred with both selections.
Well, I can give some answers to you.
First of all interface test failure (? replied) or success (OK replied) are ABSOLUTELY NOT RELATED TO CAN TERMINATOR 120 ohm RESISTOR. Test failures are caused by wrong processing of ELM327 clones firmware that do not accept AT command string termination by <LF> <CR>, like MES does when ELM327 1.3+ Bluetooth was selected, rather than more common <CR> <LF> or just only <CR>, used when OBDkey 1.4 Bluetooth is selected and even used by many other phone apps (Torque, for example). Not all commands refuses <LF> <CR>, really: ATZ, ATI and ATAT1 are accepted as well, but no way to make digest to ELM327 clones the simple ATE0, for example. I even tried to reprogram Programming Parameters 0A and 0D swapping them each other but cloned behavior is a fake and is not what described in the original ELM327 documentation. But it could be only on my unlucky item; let's try anyway AT PP 0A SV 0D, AT PP 0A ON, AT PP 0D SV 0A and AT PP 0D ON followed by ATZ or a power cycle and, who knows, ELM327 1.3+ Bluetooth test will pass. Anyway, OBDkey 1.4 Bluetooth selection with ELM327 clones cannot ever be used in subsequent ECU connection since some slight difference on command sequence applies that is not recognized by the ELM327 clone, but OBDkey does.
So, if Programming Parameters will not solve test failures, what we have to do?
1) buy another 4.0 MHz slow clocked PIC based interface, even cloned, just simply v.1.5 rather than last-model 2.1 24 MHz one, that accepts <LF> <CR> MES terminator;
2) try to contact MES developers and convince them to add a configuration checkbox that swaps <LF> <CR> AT command terminator to <CR> <LF>.
How I obtained this information? I just used a serial port monitor to sniff repeatedly hundreds of retries using MES and terminal applications.
About the 120 ohm resistor, that's quite more simple: you must remove it from CAN bus termination. A solder and a tester will be needed for this task, plus some experience. Ask to a friend of yours if you do not feel comfortable doing SMD reworks for a beer.
That's all folks. May anybody can do a call for solution n.2) proposed above? Let me know if they receipt such a simple request.

mattistilo
Posts: 2
Joined: 29 Mar 2019, 13:45

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by mattistilo » 29 Mar 2019, 14:10

So this is basically my situation. I've bought an ELM327 USB 1.5 on a valid car-website in my country, it said ELM CANBUS on the cover. Then I purchased registerd MES. Now since there was CANBUS on the cover, I thought it could do everything in MES, but it cannot. If I scan the car, it only scans the Engine, nothing more, no dash and body. ABS is logical since I need an adapter for that, but I dont need to get into there.

Now the question is, can I just remove a resistor, put it back into the case and plug it in to make it work, or do I need to do some rewiring as well?

If I can just remove a resistor, which resistor should I remove, I've read about 2 options, R04 and R14. I'll provide some pictures so that you can help better. I have outlined both of the resistors in question with yellow.

EDIT: I hope I can do it with gyazo, because for some reason it doesnt let me post with attachments.

https://gyazo.com/67b3d1e864159afa9c394f818e21e32d

https://gyazo.com/7c2ec95a2443ab58cbdef8ade2325d63

mattistilo
Posts: 2
Joined: 29 Mar 2019, 13:45

Re: FAULTY ELM 327 INTERFACES DE-MYSTIFIED (READ HERE)

Post by mattistilo » 29 Mar 2019, 14:40

Alfaeddy wrote:
16 May 2014, 08:12
Hello abraxxious

Remove the white plug please Holder with 8 contacts
including I suspect the bridge resistance.

Your pictures must not be so large, only the resolution should be high
Not so blurred

Greetings Eddy



Edit: It should be around this ELM?
then remove the yellow-marked resistor.


1 markiert.jpg

Hello Eddy,

Can I just remove the resistor, or do I need to do something else? Also, if I remove this resistor, can I acces all the CAN modules?

Post Reply